ГоловнаАрхiв номерiв2010Том 18, випуск 3 (64)Від спеціалізованої дитячої психіатричної допомоги до системи охорони психічного здоров’я дітей
Назва статтi Від спеціалізованої дитячої психіатричної допомоги до системи охорони психічного здоров’я дітей
Автори Моісеєнко Р.О.
Терещенко О.В.
Марценковський Ігор Анатолійович
З рубрики ПРОБЛЕМНІ СТАТТІ
Рiк 2010 Номер журналу Том 18, випуск 3 (64) Сторінки 14-18
Тип статті Наукова стаття Індекс УДК 616-053.2:615.86 Індекс ББК -
Анотацiя Психічне здоров'я та психологічне благополуччя — фундаментальні складові життя дитини, які забезпечують сприйняття значущості буття, дозволяють їй розкрити особистісний потенціал, стати суспільно активним громадянином. Більшість психічних розладів маніфестує в дитячому та підлітковому віці, проте вперше діагностуються вони переважно в зрілі роки. Психічні розлади у дітей та підлітків рідко закінчуються спонтанною ремісією. Вони зазвичай стають причиною порушень соціальної адаптації та психічних розладів у дорослому житті. Особистісні страждання, стигматизація та соціальна дискримінація у дітей з психічними розладами може посилювати соціальні наслідки психічних розладів, зумовлювати низьку ефективність лікування та соціальної допомоги, призводити до соціальної дезадаптації та ізоляції. У статті аналізується робота дитячої психіатричної служби України у 2009 році, обговорюються шляхи її подальшого розвитку і політика Міністерства охорони здоров'я в цій галузі. Підґрунтям цієї політики є скорочення інституційних підходів до обслуговування дітей, породжуваної ними соціальної ізоляції. Забезпечення доступності медичних та соціальних послуг дітям із психічними розладами на громадському рівні, інтеграція психіатричної допомоги в педіатричну та первинну медичну допомогу мають дозволити пацієнтам та їх сім'ям отримати безпосередню та індивідуальну відповідь на свої потреби. Автори статті роблять висновок, що системи соціальної та медичної допомоги дітям повинні бути інтегровані для забезпечення благополуччя дитини з особливими потребами та соціальної реінтеграції її сім'ї.
Ключовi слова діти та підлітки, психічне здоров'я, психічні розлади, профілактика, психічна інвалідність, соціальне забезпечення, соціальна допомога дітям.
Доступ до повної статтi pdf Скачати
Перелiк
використаної
лiтератури
-